keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Joulukalenteri luukku 6.

Moikka!

Tänään se taas on. Kuudes kahdettatoista, suomen itsenäisyyspäivä. Tämä ei kuitenkaan ole yksi itsenäisyyspäivä muiden joukossa, vaan sadas sellainen. Aika kunnioitettavaan ikään on rakas kotimaamme jo ehtinyt. Tämän postauksen "maailman paras"-tittelit perustuvat suurimmaksi osaksi omaan subjektiiviseen mielipiteeseeni.

Mikä siis olisi parempi päivä muistaa suurinta kansallisaarrettamme? Hevosta, jonka ansiota on, että me olemme tässä. Suomalaisina. Suomenhevosia otettiin aikanaan siviilistä sotilaskäyttöön noin 72 000. Niitä käytettiin rintamalla suhteellisen vähän, mutta ne mahdollistivat armeijan liikkumisen useassa sodassa.

Tänä päivänä suomenhevonen toimii harraste-eläimenä monessa käyttötarkoituksessa. Se on  maailman monipuolisin hevosrotu. Se on painoonsa nähden maailman paras vetohevonen. Lisäksi parhaimmat ratsusuomenhevoset ovat yltäneet aina 130cm-esteradoille ja vaativiin kouluratsastusluokkiin asti.


Oikein koulutettu ja ratsastettu suomenhevonen voi hyvinkin edistyä Helppo A-tasolle. Tyypillinen suomenhevonen selvitytyy 80 - 100cm:n esteistä. Harrastehevoskäytössä se on siispä täysin vertailukelponen esimerkiksi puoliverisen kanssa. Aika hyvin kylmäveriseltä, vai mitä?

Eikä tietysti sovi unohtaa myöskään ravureita, joita on tänä päivänä suurin osa suomenhevosista. Suomenhevonen on maailman nopeimpia kylmäveriravureita. Tähän mennessä seitsemän suomenhevosta on kyennyt alittamaan käsittämättömältä kuulostavan 1.20,0-kilometriajan.

Ja onhan tästä huikeasta rodusta olemassa myös taskukokoinen poniversio, nimittäin suomenpienhevonen. Pienhevosilla on samat ominaisuudet kuin suuremmilla suomenhevosilla, mutta pienhevosten maksimisäkäkorkeus on 148cm. Tästä suuremmat ovat "tavallisia" suomenhevosia.

Ja vaikka suomenhevosen käyttöominaisuudet ja monipuolisuus ovat nekin vertaansa vailla, se ei ole suinkaan suomenhevosen suurin tai ainoa hyvä puoli. Rotu on pääsääntöisesti hyvin terve, yleisin krooninen sairaus taitaa olla kesäihottuma. Lisäksi suomenhevonen hurmaa luonteellaan. Se on usein rehellinen, luotettava, sisukas ja omaa hyvän työmoraalin.

Niinpä. Yksinkertaisesti maailman paras hevonen. Pidetään hyvää huolta kansallisaarteestamme!

4 kommenttia:

 1. Kyl mäki hei tälle itken, ja noille ihanille kuville <3 :')

  VastaaPoista
 2. Hieno itsenäisyyspäivän kirjoitus, sopivasti asiaa ja tunnetta!

  t. Ellu & suomenhevosruuna Ennu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon! Ja Ennulle terveisiä! :)

   Poista